example

Predstavnici Kantona Sarajevo, Grada Sarajeva i Općine Novo Sarajevo obišli lokaciju izgradnje Muzeja savremene umjetnosti Ars Aevi

Nakon što su se intenzivirale aktivnosti na izgradnji objekta Muzeja savremene umjetnosti “Ars Aevi”na Marijin Dvoru, danas je u prisustvu medija upriličen obilazak lokacije na kojoj bi se muzej trebao graditi. Događaju su prisustvovali premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, gradonačelnica Grada Sarajeva Benjamina Karić, načelnik Općine Novo Sarajevo dr. Hasan Tanović i direktorica JU Muzej savremene umjetnosti Ars Aevi Senka Ibrišimbegović.

Općina Novo Sarajevo je u rekordnom roku izvršila svoje obaveze, te izdala urbanističku saglasnost Kantonu Sarajevo za radove na izgradnji objekta Muzeja. Navedenim aktivnostima, prethodilo je potpisivanje Sporazuma o implementaciji Projekta izgradnje Muzeja savremene umjetnosti „Ars Aevi“ između Grada Sarajeva, Kantona Sarajevo i Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo, a u narednom periodu slijedi raspisivanje tendera za izradu glavnog projekta koji će finansijski podržati Italijanska razvojna agencija i Ambasada Republike Italije.

U svom obraćanju za medije, premijer Kantona Sarajevo Edin Forto istakao je kako će na ovoj lokaciji biti Muzejska četvrt, sa kulturnim i naučnim sadržajima, te vanjskim sadržajima za porodice, jer se na ovom mjestu nalaze Zemaljski muzej, Historijski muzej BiH , te prostor gdje će se graditi Muzej Ars Aevi.

Načelnik Općine Novo Sarajevo dr. Hasan Tanović kazao je da je Općina odmah podržala realizaciju ovog značajnog  projekta, te da su odmah nakon potpisivanja Sporazuma o saradnji poduzete sve potrebne aktivnosti da se što prije izda urbanistička saglasnost kako bi se mogle nastaviti dalje radnje.

– Mogu biti toliko optimističan da kažem da će se uložiti svi napori da se sa izgradnjom ovog značajnog kulturno – historijskog objekta krene ove godine, odnosno da će sve dalje aktivnostima koje budu do Općine Novo Sarajevo biti prioritetne za rješavanje, istakao je načelnik Tanović.

Gradonačelnica Grada Sarajeva Benjamina Karić izrazila je zadovoljstvo što su započele aktivnosti na izradi projektne studije i zahvalila prijateljima iz Italijanske razvojne agencije koji će tu fazu finansirati, te je poručila da bi se nakon izrade projekta trebala dobiti i građevinska dozvola za izgradnju Muzeja.

Više informacija o narednim fazama dala je direktorica JU Muzej savremene umjetnosti Ars Aevi Senka Ibrašimbegović, objasnivši da će se sada raspisati tender za arhitektonske biroe, ali da će u proces biti uključen i studio Renzo Piano, čuvenog italijanskog arhitekte koji je idejno rješenje muzeja poklonio Sarajevu. Nakon izrade projekta, uslijedit će ‘fund-raising’ faza tokom koje će se pozvati mnoge kompanije da učestvuju u izgradnji muzeja Ars Aevi u kojem bi bila smještena istoimena kolekcija ogromne vrijednosti.

Prema urbanističkoj saglasnosti budući objekat Muzeja sadržavat će suteren, prizemlje i sprat. U prizemlju je predviđena pješačka platforma sa različitim sadržajima: kafeterija, prodavaonice, knjižara, ulazni hol i prostor za privremene izložbe, dok je na spratu planiran izložbeni prostor organizovan u dvije veće tlocrtne površine spojene galerijom. Ispred objekta predviđen je i parking prostor sa oko 30 parking mjesta.


BRZI LINKOVI



NAJNOVIJE VIJESTI
Prikazan film o radu i projektima Općine Novo Sarajevo

U Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo prikazan je film o Općini Novo Sarajevo. ...

Održan 18. Porodični dan Općine Novo Sarajevo

Brojni mališani učestvovali su u različitim kulturnim, edukativnim i zabavnim radionicama ...

Mali ambasadori Novog Sarajeva

Učenici trećih razreda osnovnih škola sa područja općine Novo Sarajevo učestvovat će u ...


KONTAKT
RADNO VRIJEME
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 16:00
Šalter sala
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 18:00
OSNOVNI KONTAKT PODACI
Zmaja od Bosne 55
71000 Sarajevo, BiH
Centrala tel: +387 33 492-100
Depozitni račun (račun za prikupljanje javnih prihoda):
1411965320011288 Bosna Bank International d.d.
Press
71000 Sarajevo, BiH
tel: +387 33 492-276, +387 33 492-275
fax: +387 33 492-342
© Općina Novo Sarajevo